10 produkt og serviceinnovasjoner i 2013

Delta westin heavnly

Airlinetrends peker på de to beste innovasjonene i flybransjen gjennom fjoråret og fremhever at mange av de største innovasjonene gjennom 2013 hadde en digital komponent. Eksempler er innovasjoner som er ment å gi passasjerene mer valgfrihet og kontroll over reiseopplevelsen, innovasjoner som er ment å kunne hjelpe kabinbestningen til å gi passasjerene mer personalisert service samt forbedringer for å holde tritt med utviklingen i forbrukerelektronikk.

Topplisten i innovasjoner viser hvordan flyselskap kan skape kreative løsninger basert på samspillet mellom teknologiske, sosiale og økonomiske endringer med det mål å gi økt opplevelse for passasjerene samt økte inntekter og/eller lavere kostnader.

Beste produktinnovasjoner i flybransjen 2013

 

Nedlastning av innhold til smartenheter før flygningen

airfrance press app

Som en konsekvens at stadig flere passasjerer har med seg smarttelefoner og nettbrett ombord har flere flyselskap økt fokuset på å rulle ut WI-fi ombord samt trådløse underholdningssystemer. Dette er også en konsekvens av at både amerikanske og europeiske luftfartsmyndigheter har åpnet for bruk av mobiler under større deler av flyturen samt 3G/4G ombord på fly. De siste innovasjonene på dette området inkluderer lanseringen av trådløs “inflight” underholdningssystemer ombord på flyet der passasjerene laster ned innhold til sine egne enheter. Et eksempel er “BoardConnect” som er tatt i bruk av Virgin Australia, Lufthansa og Condor. En annen innovasjon på dette området er å tilby digitale aviser og magasiner i stedenfor fysiske før flygningen starter. Eksempler på flyselskap som har startet med dette er Air France, All Nippon Airways, air Berlin og Virgin Australia. Air France gjør for eksempel dette gjennom den dedikerte appen Air France ‘Press’. Digital distribusjon av aviser og magasiner gjør at selskapet både kan spare penger på distrubusjon av fysiske eksemplarer samtidig som man kan tilby et større utvalg av publikasjoner til passasjerene.

Tilpasning av flymåltidet

air baltic mat

airBaltic har lansert et system som gir passasjerne muligheten til å gjøre egne valg av måltidet som serveres ombord. Selskap som Thai Airways og Singapore Airlines har lenge hatt et tilbud til business og first passasjerer som gir disse muligheten til å forhåndsbestille mat. Airbaltic skiller seg imidlertid ut ved å gi alle passasjerer en mulighet til å velge egne måltid. Kundene gis 70 ulike muligheter gjennom et såkalt “drag and drop” netthandelsystem på nettsidene.

Elektroniske baggasjelapper

British Airways har startet testing av en elektronisk baggasjelapp som skal kunne eliminere behovet for å skrive ut nye bagasjelapper hver gang passasjeren er ute å flyr. Det skal også være mulig for passasjeren selv å oppdatere den digitale bagasjelappen til å vise korrekt flyinformasjon ved å scanne smarttelefonen med innsjekkingsinformasjon over tagen. Systemet i er en såkalt betafase (testfase).

Mat- og drikkebestilling gjennom underholdningssystemet

Norwegian har hatt store tekniske problemer med sine nye Boeing 787 Dreamlinerfly, noe som har ført til store forsinkelser for passasjerene. Men underholdningsystemet ombord på flyene er i front av utviklingen. Spesielt innovativt er muligheten til å bestille mat og drikke gjennom det androidbaserte underholdningssystemet. Ettersom systemet er basert på Android gir det Norwegian muligheten til å forhåndslaste apper direkte inn i underholdningsystemet. Dette gir passasjerene mulighet til å navigere blant filmer, musikk, androidspill etc slik man er vant med fra smarttelefoner eller nettbrett som bruker Android som operasjonssystem. Systemet har også en såkalt geotainment app fra FlightPath3D på flykartet. Dette gir passasjerene mulighet til å følge flyvningen helt nøyaktig i forhold til kartet og man har mulighet til å velge flere ulike interaktive 3D vinkler koblet sammen med audio, video, tekst og satelittbilder som blir regelmessig oppdatert

Kabinbesetning med smarttelefoner

British Airways har tidligere utstyrt mange av sine pursere med nettbrett. Det amerikanske flyselskapet Delta har fulgt opp denne trenden og utstyrt 19 000 kabinansatte med Nokia Lumia smarttelefoner. Disse brukes som neste generasjons service og POS enheter. I første omgang ligger fokuset på bruk av smarttelefoner for prosessering av kjøp av mat/drikke samt oppgraderinger ombord. Fordelen ved å gjøre dette gjennom smarttelefoner at transaksjonene kan gjennomføres raskere samt kortprosessering i sanntid. Kundene får gjennom dette systemet også en kvittering for kjøpet sendt direkte til sin “frequent flier” konto hos Delta.

Uvanlige samarbeid for servicetrening av kabinansatte

Air Canada har startet et nytt lavprisselskap ved navn Rouge. Dette selskapet har valgt å inngå et samarbeid med Disney for opptrening av sine kabinansatte. Ettersom Rouge først og fremst satser på fritidsmarkedet med et mål om å tilby en mer avslappet, uformell atmosfære ombord mener selskapet at Disney har mye å bidra med i opplæringsmodulen som fokuserer på kundeservice. Dette skjer ved at de ansatte får en ukes opplæring ved det såkalte Disney Institute i Orlando. Disney har også tidligere vært involvert i opplæringen av ansatte hos flyselskap som United og Alaska Airlines.

Kundefeedback via apper

klm tilbakemelding app

Som i andre markedet har sosiale media har gitt flypassasjerer en sterk plattform for å gi tilbakemeldinger til flyselskapene. I tillegg til å bruke sosiale media som Twitter og Facebook til å kommunisere med kundene bruker flere flyselskap disse kanalene til å oppmuntre passasjerene til å komme med umiddelbare tilbakemelding gjennom mobilapper. Eksempeler er KLM sin “tilbakemelding app” og United Airlines sitt ‘Outperform Recognition’ program.

Samarbeid med hotell for bedre komfort ombord

Seter som kan legges helt flate i sengemodus er nå å regne som industristandard i businessklasse selv om f. eks SAS ligger etter på dette området. Delta Airlines har gjort et forsøk på å bedre sovekomforten ombord ytterligere ved å inngå et samarbeid med hotellkjeden Westin for å gi passasjerene en flyversjon av hotellets såkalte “Heavnely bed” med et utvalg ulike puter og dyner.

Mer avslappet sikkerhetskontroll

Forth Worth Airport i Dallas Texas har inngått et samarbeid med hotellkjeden Marriott i et forsøk på skapet en mer avslappet atmosfære i sikkerhetskontrollen på flyplassen. Blant annet har det blitt installert mer dempet belysning, kunst på veggene og rolig musikk. Det er også gjort god plass til å pakke ned tingene i et designert område innredet av Marriott når man har kommet gjennom kontrollen.

Sosial lytting

Det australske flaggselskapet Qantas prøver ut teknologi som skal gjøre dem i stand til å “overhøre” relevante sosiale mediaoppdateringer fra personer som sitter i flyplassloungene selv uten at disse samtalene nevner Qantas direkte. Selskaper gjør allerede dette i stor stil med systemene er basert på bruk av forutbestemte nøkkelord for å bli fanget opp (f. eks i dette tilfellet “Qantas”). Ved å bruke en ny teknologi fra selskapet Local Measure kan selskapet plukke opp relevante meldinger fra spesifikke lokalisjoner dersom brukeren har valgt å dele sin lokalisering gjennom f. eks geo-lokalisjon funksjonen på Twitter eller ved bruk av apper som Foursquare eller Facebook Places. Målet er i større grad å kunne fange opp kundeerfaringer om de ulike produktene som tilbys fra innsjekking, til lounge til reiseopplevelsen.

Posted in: Flytrender

Skriv en kommentar