Barnesete bør også brukes på fly

Barnesete er det sikreste valget for babyens flytur

Bilde: jyri/flickr

 
NRK har publisert artikkel hvor det kommer frem at sikkerhetseksperter fraråder foreldre å ha små barn på fanget under flyreiser. I tillegg kommer risikoen for skader på barnesetet dersom man sender dette som flybagasje. Dette kan forekomme som “skjulte skader” som vil gjøre barnesetet mindre sikkert.

 
SAS og Norwegian uttalter til NRK at det kun er et fåtall av passasjerene som benytter eget barnesete ombordet på deres flyvninger. Dette kan enten skyldes at foreldrene vil spare penger ved at de små barna sitter gratis på fanget eller at foreldrene rett og slett er uvitende om at barneseter også kan brukes om bord på fly. Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS påpeker også at ettersom barnet vil være vant med bruk av flysetet under bilturer slik at dersom man også benytter dette under flyturen vil også barnet få en mer behagelig reiseopplevelse.

 
Dersom man velger å benytte barnesete under flyturen må du hos SAS booke barnebillett (2-11 år) mens du hos Norwegian må booke en ordinær billett. Det er også viktig å være oppmerksom på at nesten alle barneseter som er å få kjøpt på det norske markedet kun er sikkerhetsgodkjent for bruk i biler og at eventuell bruk ombord på fly skjer på eget ansvar. Likevel anses denne løsningen som langt mer sikker enn å ha barnet på fanget med en egen sikkerhetssele festet til den voksenes setebelte.

 

De amerikanske luftfartsmyndighetene gir følgende råd for bruk av barneseter ombord på fly

   

 • Mål bredden på barnesete. Dette bør passe i de fleste flyseter dersom setet ikke er bredere enn 40 cm.

   

 • Reserver vindussete sammen med midtsete. Barnesete bør nemlig plasseres i vindussete så det ikke blokkerer rømn ingsveien.

   

 • Spør flyselskapet om hjelp dersom du tror du trenger dette for å nå en eventuell tilknytningsflyning. Å bære et barnesete, et barn og baggasje gjennom flyplassen til en ny gate kan være krevende.

   

 • Barn med en vekt på under 9 kilo bør sitte bakovervendt i barnesete slik man gjør i bil.

   

 • Barn med en vekt på 18 kilo+ sitter i flysetet med belte på lik linje med voksende passasjerer

 
Se en instruksjonsvideo for hvordan du installerer et barnesete ombord på fly under.

Posted in: Flynytt

Skriv en kommentar