Denne amerikanske flyplassmaten vil du teste

Bilde: RickBayless.com

Bilde: RickBayless.com

Flyplassmat er ikke lenger kun fast-food i en fei på amerikanske flyplasser. Nå er trenden kjendiskokker, restaurantmåltider, ferske lokale ingredienser med lokal identitet og kvalitetsviner. Reisende anmelder spisesteder på flyplasser og deler på blogger, kritikksider og sosiale media på samme måte som for hvilken som helst annen restaurant. 

Dette henger også sammen med fokuset på sunn og god mat ellers i samfunnet. Flere anser seg selv som matinteresserte og det er langt mer vanlig å gjøre research før man velger restaurant. Disse vanene tar så passasjerene med seg også når de er på reisefot. Mer omfattende sikkerhetskontroller og innsjekkingsprosedyrer har også gjort at folk møter opp tidligere på flyplassen, noe som ofte gir tid til en mer fullverdig restaurantopplevelse. Også flyplassene selv bidrar til trenden ved å fokusere på å skape en mer lokal atmosfære for på denne måten unngå å fremstå som generiske venteområder.

Samtidig er det ikke til å legge skjul på at det byr på større utfordringer å drive en restaurant på en flyplass enn en konvensjonell restaurant. Lagerplass så vel som kjøkkenplass er mer begrenset. I tillegg forventer kundene en raskere service. Nye leveranser må også gjennom grundige undersøkelser av sikkerhetshensyn. Dette medfører høyere kostnader samtidig som folk forventer en pris for maten som i hvert fall ligger i nærheten av vanlige restaurantpriser.

Likevel er det mange som satser. Eksempler på slike moderne flyplassrestauranter i USA er for eksempel “Cat Cora’s Kitchen” i Terminal 2 (ved gate 55) hos San Fransisco Internaional Airport. Cat Cora er kjent fra serien Iron Chef og serverer i denne flyplassrestauranten lokalinspirert tapas og egenkomponerte cocktails med et sterkt fokus på organiske og naturlige ingredienser. Restauranten finnes også på Bush Intercontinental Airport i Houston (terminal E) og Salt Lake City Airport. I år åpnes også en ny restaurant i Hartsfield International Airport i Atlanta. Restaurantene serverer også frokostretter fra så tidlig som klokken fem om morgenen.

mill city tavern

Enda mer eksotisk er “Taste of Mill City Tavern” hos Minneapolis-St. Paul International Airport. Her finner du blant annet bisontartar på menyen, en meny som varierer ettter de ulike sesongene. Bisontartaren er en av de mestselgende rettene og er et bevis på at reisende er mer vågale i matveien enn før.

Kjendiskokk Rick Bayliss som spesialiserer seg på meksikansk mat har åpnet tre restauranter under navnet “Tortas Frontera” på O’Hare flyplassen i Chicago. Restaurantene er lokalisert ved henholdsvis Terminal 1 / gate B11, Terminal 3 – gate K4 og Terminal 5 / gate M12. Her går det i retter som tortas (meksikansk sandwich), molletes (meksikanske smørbrød), en egen guacamole bar, ferskbakte tortillla chips med ulike salsa samt ulike salater og supper.

Taco finner du også på “Urban Taco” på Dallas-Forth Worth International flyplassen. Dette er en lokal restaurantkjede i Dallas som nå har åpnet en restaurant på flyplassen i Dallas tilpasset det raskere tempo som preger en flyplass. Menyen er også sunnere med mindre bruk av fett og salt enn hos de tradisjonelle “Urban Taco” restaurantene.

Salt Lick BBQ (Bilde: adactio/flickr)

Salt Lick BBQ (Bilde: adactio/flickr)

Flyplassen i byen Austin, Texas (Austin-Bergstrom International Airport) har kanskje tatt det lengst. Her har man nenlig gått så langt som å insistere på at alle flyplassrestaurantene skal være lokale. Her finner man derfor ingen McDonalds, Burger King eller for den saks skyld Starbucks. Den mest populære restauranten ved flyplassen er den lokale barbecuefavoritten “Salt Lick”. Ettersom regelverk forbyr matlagning ved åpen flamme på flyplasser så tilberedes barbequekjøttet nærliggende Driftwood over natten og varmes opp før servering ved flyplassen.

Posted in: Flyplasser

Skriv en kommentar