Dreamliner settes på bakken etter nye batteriproblemer

Bilde: Sergey Kustov

Bilde: Sergey Kustov

Boeing 787 Dreamlinerflyene har hatt tekniske problemer knyttet til lithium-ion batteriene før og nå har det skjedd igjen. Japan Airlines som er medlem av flyalliansen OneWorld måtte i dag sette et av sine Dreamlinerfly på bakken som følge av røykutvikling fra batterisystemet under en kontroll før avgang.

I følge selskapet var det en vedlikeholdsarbeider som så at en varselindikator om batteriproblemer gikk av i cockpiten, for deretter å observere hvit røyk utenfor vinduet. Den planlagte avgangen med flyet som skulle fra Tokyo til Bangkok ble derfor kansellert.

Selskapet sier de nå vil skifte ut hovedbatteriet på flyet samt innlede en mer omfattende undersøkelse av det underliggende problemet med batteriet som skal ha vist tegn til overoppheting. Også Boeing samt japanske og amerikanske luftfartsmyndigheter skal også være involvert i undersøkelsen.

Japan Airlines fortsetter imidlertid å fly sine resterende Dreamlinerfly som vanlig. Det samme gjelder andre selskap inkludert det andre store japanske flyselskapet All Nippon Airways som per i dag er flyselskapet med den største flåten av Dreamlinere. Selskapet sier imidlertid at de har innført ytterligere kontrollprosedyrer.

Forrige runde med batteriproblemer rammet også Japan Airlines som ble beordret til å sette alle sine Dreamlinerfly på bakken av japanske luftfartsmyndigheter i januar 2013. Bakgrunnen da var at en batterialarm førte til en nødlanding, samt en annen episode hvor kabinbestningen avdekket et branntilløp på en av selskapets Dreamlinerfly som da stod på bakken i Boston. Episodene førte også til en midlertidig leveringsstopp av flyene fra produsenten Boeing.

Nick Cunningham, analytiker hos Agency Partners, sier til Financial Times at lithium-ion batterier har en tendens til overoppheting og at dette “aldri er en kjærkommen karakteristikk på noe som brukes ombord på et fly”. Energiproduksjonen hos disse batteriene er imidlertid viktig for Boeing ettersom de kan lagre langt mer energi enn alternative løsninger samtidig som de veier mindre. Dreanlinerflyene er samtidig mer avhengig av elektrisitet enn tidligere flytyper og batteriene trengs som back-up dersom generatorene skulle feile

 

Posted in: Flynytt

Skriv en kommentar