Flyselskaper belønner kunder for bruk av Facebook

[Bilde: west.m/flickr]

En av måtene folk bruker Facebook på er å “sjekke inn” på forskjellige steder for å vise venner hvor de er/hva de gjør. Tjenester som Gowalla og Foursquare har videre gjort denne prossesen automatisk slik at brukerne sjekker inn på steder som finnes via GPS.Dette kan være alt fra restauranter, barer, butikker osv og brukerne kan få premier når de sjekker inn et sted. Slik får forskjellige bedrifter promotert seg til disse kundenes vennekrets.

Nå har flyselskapene også hevet seg på denne trenden. Lufthansa tildeler f. eks et “Jetsetter” “emblem” til de som sjekket inn på fem forskjellige flyplasser mens et “Flyplass” emblem tildeles brukere som sjekket inn på fem ulike flyplasse. Selskapet hadde også en kampanje i Oktober i forbindelse med Oktoberfest hvor de somn sjekket inn på tre ulike Lufthansagodkjente steder fikk et emblem som så kunne veksles inn for verdikupong på 20 euro på en kommende Lufthansa flight.

Airlinetrends peker på at dette er en økende trend av “spillifisering” av bransjen. Merkevarenavn bruker mekanismer bak spill, som incentiver og belønning, ulike nivåer, oppsparte verdier, privilegier, statusnivå etc, for å påvirke kundeadferd. “Spillifisering” kan påvirke folk til å utføre oppgaver til ellers anser som rutinemessige eller kjedelige. Morsomme spill gir oss nemlig til mulighet til å visualisere fremgangen vi gjør samtidig som de tilfredstiller et grunnleggende menneskelig behov for status, oppnåelse, konkurranse etc.

Estonian Air har tatt sin tilstedeværelse på Facebook et skritt lenger og lansert et eget loyalitetsprogram på sosiale media ved navn “Air Score”. Programmet gir brukerne belønning for å være ambassadører for selskapet online. Brukerne får poeng for handlinger som f. eks å dele en anmeldelse av selskapet på Facebook eller tweete en kampanje osv og poengene kan veksles inn i rabatter og andre fordeler og etterhvert som man tjener poeng når man høyere statusnivå som igjen tilgjengeliggjør bedre fordeler. Det høyeste nivået gir tilgang på å veksle inn poeng for Lounge-tilgang eller et møte med selskapets CEO.

Shashank Nigam som jobbet med Estonian Air i utviklingen av Air Points uttaler at sosiale lojalitetsprogrammer  blir spesielt viktig så snart flyselskaper innser at de som flyr ofte med selskpet også er de som oftest er selskapets mest høylytte ambassadører for selskapets brand. Dermed blir det lettere for flyselskap å nå denne målgruppen, ikke bare hva angår antall mil fløyet som ved tradisjonelle loyalitetsprogrammer men også i henhold til brukernes sosiale innflytelse på internett.

Markedsføringsdirektør i Estonian Air Gunnar Mägi sier videre at foreløping har Air Points en annet segment enn selskapets vanlige lojalitetsprogram Eurobonus (felles med SAS og Star Alliance). På den annen side ser han for seg at det kan skapes en form for konvertering mellom de to programmene.

Posted in: Bonusprogrammer, Flytrender