Flytrend: Høykostselskap i Asia

Vi har tidligere rapportert at det australske flyselskapet Qantas vil forsøke å etablere et eget selskap rettet mot det asiatiske buisnessmarkedet. Fra før har en rekke andre flyselskap etablert seg i dette markedet. Airlinetrends melder at dette kan ses som som et ledd i en større utvikling på det voksende asiatiske flymarkedet.

Det som driver veksten i det asiatiske markedet er økende BNP, økende handelsinvesteringer, fremveksten av en ny middelklasse samt økende grad av markedsliberalisering. Flyprodusenten Airbus prosjekterer at regionen vil stå for 33% av flyselskapenes totale passasjerinntekter på verdensbasis innen 2030.

For det første har dette ført til fremveksten av en rekke nye lavkostselskap i markedet på lik linje med utviklingen også i Europa. Eksempler på slike selskaper er Peach, AirAsia Japan og JetStar Japan mens allerede eksisterende lavprisselskap har fortsatt sin ekspansjon i markedet (AirAsia, JetStar, LionAir). I tillegg vil Singapore Airlines lansere sitt lavprisselskap Scoot i løpet av 2012.

Men vi ser også en interessant utvikling i premium markedet, altså i det øvre prissegmentet på det asiatiske flymarkedet. Den økende økonomiske veksten gir flere forretningsreisende og selskapene går nå for fullt inn i kampen om å kapre disse. Japanske Skymark og Hong Kong Airlines har etablert egne langdistanseflygninger rettet mot premium markedet mens Southeast Asia, Malaysia Airlines, AirAsia og sist men ikke minst australske Quantas har planer om å etablere egne regionale flyselskap rettet mot premiummarkedet.

Navnet på Malaysia Airlines nye premium selskap blir mest sannsynlig “Sapphire” og vil operere kortdistanseruter innenfor fire timer av Kuala Lumpur som f. eks Singapore, Jakarte, Manila, Hanoi, Ho Chi Minh og Bangkok. AirAsia sitt nye premium selskap vil mest sannsynlig hete Caterham Jet. Dette selskapet har enda ikke blitt innvilget flylisens av den Malaysiske regjeringen. Det forventes at selskapet vil ha Subang Airport (Malaysia) som base og fly til desitnasjoner som Bangkok, Jakarta og Singapore.

Så har vi altså Qantas sitt RedQ selskap. Her foreligger det planer om å etterligne British Airways sin “kun buiness klasse” flyvninger fra London til New York med seter som kan legges ned 90 grader. Qantas CEO Alan Joyce sier til Australian Buisness Traveller at flyselskapet vil overgå alt som finnes på dagens asiatiske marked og at de vil gi kundende en følelse av å fly privatfly. Videre sier hun at målet er å posisjonere seg i det Sør-Øst Asiatiske markedet slik at de kan utnytte økt markedsliberalisering her til det fulle. I løpet av fem år håper de å ha etablert et knutepunkt i det som regnes som verdens raskest økende flyregion og dermed også fore sine andre flyselskap Quantas og JetStar med trafikk. Slik kan selskapet unngå bakdelen ved å være et “siste stopp flyselskap”.

Etableringene av disse nye selskapene i det øverste prissegmentet av det asiatiske flymarkedet er en konsekvens av de økonomiske oppgangstidene. Dette ligner mye på veksten og det tilhørende fallet i det samme markedssegmentet i Europa for 5-6 år siden. Som CAPA skriver, det nordatlantiske flymarkedet som ble overmettet med fullprisselskaper i det forrige tiår viser at det at et potensielt marked eksisterer betyr ikke nødvendigvis at dette markedet er tilgjengelig.

 

Posted in: Flytrender

Skriv en kommentar