Forbrukeradferd: prisen på flybilletter viktigere enn flytid og mellomlandinger

For forbrukerne er prisen på flybillettene det viktigste

I følge komersiell direktør i Finn Reise Terje Berge er det pris som er førsteprioritet for nordmenn som søker etter flybilletter på nettet. Han påpeker til VG at folk gjerne legger inn mellomlandinger dersom de sparer penger på å gjøre dette. Når folk søker etter flyreiser på nettet og sorterer på pris så har man en klar tendens til å ukritisk velge den billigste reiseruten selv om forskjellene bare utgjør noen få kroner. Men også når folk bruker andre søkeparamtere som mellomlandinger og tidspunkter for reisen så blir prisen ofte utslagsgivende.

Dette prisfokuset blant forbrukerene fører til en sterk priskrig blant reisebyråene som opererer på nett og inkluderes i prissammenligningstjenestene. De følger hverandres prisbevegelser nøye og justerer seg fortløpende for å være litt billigst og dermed komme høyest oppe i prissøkene. Marginene på flybilletter som selges er derfor svært små og i enkelte tilfiller subsidieres de også. Det disse nettreisebyråene tjener på er isteden diverse tilleggstjenester som tilbys (reiseforsikring, leiebil, hotell etc).

Jason Eckhoff i Restplass bekrefter dette til VG. Restplass har derfor gått inn i markedet med den tilnærmingen at de ikke skal tjene noe på flybilletter. Dersom nettreisebyråene selger billettene billigere enn flyselskapene er det de som må ta tapet. SAS sin informasjonssjef Knut Morten Johansen påpeker imidlertid at det likefullt kan lønne seg å bestille reisen direkte gjennom flyselskapet da reiseselskapene kan finne på å foreslå ruter som har lange mellomlandninger på inntil 12 timer. Man bør derfor alltid være obs på reisetid og antall mellomlandninger når man bestiller reiser hos slike nettreisebyråer.

Mange nettresiebyrå og metasøkemotorer tilbyr dog en merverdi i form av økt oversikt og gir en god måte å sammenligne ulike flyselskap på en effektiv måte. Dette gjør at det for eksempel blir lettere å bestille utreisen med ett selskap og hjemreisen med et annet dersom dette lønner seg.

Posted in: Flynytt

Skriv en kommentar