Hvilke flyselskap har beste businessklasse?

CNN har gjort omfattende research for å komme frem til hvilke flyselskap som tilbyr de beste businessklasseproduktet og kom opp med en liste på 10 flyselskap.

Singapore Airlines (Star Alliance)

Bilde: Singapore Airlines

Bilde: Singapore Airlines

Singapore Airlines har fått mange utmerkelser for det produktet selskapet kan tilby reisende i businessklasse og kan for eksempel på sine Airbus A380 fly tilby markedets bredeste busiessklassestoler på hele 86 centimeter. Stolene er med andre ord større i bredden enn det  de fleste flyselskap tilbyr i beinplass i økonomiklass (beinplassen hos Singapore i business på A380 er forøvrig komfortable 140 centimeter).Faktisk er setet så bra at det overgår de mange flyselskap kan tilby i sin eksklusive “første klasse”.

Kabinen er forøvrig veldig romslig med god plass mellom setene i en 1-2-1 konfigurasjon som gir alle passasjerer direkte tilgang til midtgang. Singpore får også mye skryt for maten og ikke minst servicen som blir ivaretatt av flyvertinnene kalt “Singapore Girls”.

Oman Air (ingen allianse)

Bilde: Oman Air

Bilde: Oman Air

Oman Air er et gulfselskap man hører langt mindre om enn Emirates, Qatar Airways og Ethiad. Selskapet kan imidlertid tilby et meget bra produkt for reisende i businessklasse. Blant annet ble deres businessklassesete kåret til det tredje beste i verden i fjor av “World Airline Awards survey” og tok andre plassen for det beste businessklasseproduktet totalt sett i samme kåring. I tillegg til et meget bra sete tilbyr Oman reisende i busiessklasse blant annet champagne og vin av beste kvalitet samt personlig henting av privatsjafør på avreisedagen i bestemte byer (som f. eks Paris, London, Muscat og Mumbai)

Qatar Airways (OneWorld)

Bilde: Qatar Airways

Bilde: Qatar Airways

Med tanke på at dette gulfselskapet ble etablert så sent som i 1993 har det opplevd en enorm ekspansjon og rukket å befeste en posisjon som en av de beste valgene for såkalte premiumpassasjerer. I 2013 vant selskapet flyratingselskapet Skytrax sin kåring for beste busiessklasseprodukt samt 2 plass i kåringen for beste busiessklasse lounge for sine busiessklassefasiliteter i hovedbasen Doha. Her kan Qatar tilby en hel terminal for passajserer i business og første klasse.

Qatar Airways var også det første flyselskapet som kunne tilby reisende ulike vinlister beroende på om ruten gikk vesteover eller østover fra Doha slik at de reisende får ulike valg hvis de skal ha en tilknytning videre. Selskapet er videre de eneste som tilbyr rosechampagne (av kvalitetsmerket Billecart-Salmon) i businessklasse. Videre så er ansvaret for komponeringen av matmenyen overlatt til kjendiskokken Nobu Matsuhisa.

Selskapets vekst har imidlertidd ikke skjedd smertefritt og selskapet har blant annet høstet kritikk for dårlige arbeidsforhold (overvåkning av ansatte og strenge adferdsreglement) samt å ha vokst som følge av urettmessig statsstøtte fra myndighetene.

British Airways (OneWorld)

Bilde: British Airways

Bilde: British Airways

Selv om flyselskaper fra Asia og Midt-Østen ikke overraskende dominerer CNN sin liste over de beste busiessklasseproduktene på markedet finnr vi også et par europeiske flyselskapet og deriblandt ærverdige British Airways. Selskapet tilbyr nemlig reisende et meget solid businessklasseprodukt på sin langdistanseruter og får spesielt ros for sitt “amenity kitet” fra Elemis og sitt såkalte “Club Kitchen” hvor passasjerer kan forsyne seg av snacks, småretter og drikke mellom måltidsserveringene. Setene som selvsagt kan legges helt flatt er også solide og tilbyr mye skjerming.

BA sine lounger på basen Heathrow i London er også veldig bra og har fått utmerkelser i ulike kåringer. Spesielt positivt er det at selskapet også tilbyr en egen  ankomstlounge til innkommende passasjerer (Galleries Arrivals lounge) som blant annet har et eget spa samt over 90 dusjer som kan benyttes av slitne passasjerer som vil friste seg opp.

Etihad Airways (ingen allianse)

Bilde: Ethiad

Bilde: Ethiad

Ethiad er det tredje gulfselskapet på listen. Selskapet ble startet i 2003 som flaggskipsatsningen til De forente arabiske emirater. Flyselskapets businessklasse har vunnet utmerkelser for både mat, loungefasiliteter og businessklasseproduktet som helhet. Selskapet tilbyr selvsagt sine reisende meget komfortable seter som kan legges helt flatt og som har meget stor grad av skjerming. Hver passasjer får også sin egen “faste kabinansatt” som serverer dem på turen.

Swiss International Air Lines (Star Alliance)

Bilde: Swiss

Bilde: Swiss

Swiss er det andre europeiske flyselskapet på listen. Flyselskapet er kjent for å tilby meget bra catering i busiessklasse og tilbyr seter som kan legges flatt og som står i en 1-2-1/2-2-1 konfigurasjon som gir alle passasjerer bedre tilgang til midtgang og som gjør at man unngår å måtte “tråkke over” sovende medpassasjerer dersom man skal på toalettet.

Virgin Atlantic (ingen allianse)

Bilde: Virgin Atlantic

Bilde: Virgin Atlantic

Flyselskapet til karismatiske Richard Branson har også et meget bra premiumprodukt. Selskapet har en moderne flyflåte og oppleves som meget komfortabel i business, eller “Upper Class” som de selv kaller klassen. 55 centimeter brede seter som gjøres om til 83 centimeter brede seter når de konverteres til sengemodus. Virgin tilbyr også en egen bar bakert i kabinen hvor passasjerer i “Upper Class” kan ta seg en cocktail og sosialisere med andre passasjerer. Selskapet kan også tilby en av de beste businessklasseloungene som finnes, London Heathrow Clubhouse.

Cathay Pacific (OneWorld)

Bilde: Cathay Pacific

Bilde: Cathay Pacific

Hong Kong baserte Cathay har lenge vært i toppen når det gjelder produktet som tilbys reisende i businessklasse. Selskapet byr på et meget bredt businessklassesete på 81 cm, mat og drikke av høy kvalitet samt en service som blant annet fikk utmerkelsen “beste kabinbesetning” i fjor av Skytrax.

Qantas (OneWorld)

Bilde: Qantas

Bilde: Qantas

Australias flaggskipselskap Qantas har noen av de lengste flyrutene i verden og har derfor lagt mye arbeid i å tilby et best mulig produkt for passasjerer i businessklasse. Selskapet har høstet utmerkelser for sitt sete, de såkalte “Sky Beds” som har egne massasjefunksjoner. Reisende tilbys også “turndown service” av kabinbesetningen ombord som gjør om setet til seng med egen madrass og duvet når passasjeren ønsker å sove.

Videre så kan Qantas tilby reisende “amenity kit” fra Kate/Jack Spade og en meny som er komponert av den australske stjernekokken Neil Perry. Maten serveres på designerasjetter fra marc Newson og selskapet har høstet i fjor utmerkelsen for “beste vinkjeller i luften” av Skytrax. Qantas kan også tilby businessklassepassasjerer sjaførservice til og fra flyplassen på bestemte ruter.

Emirates (ingen allianse)

Bilde: Emirates

Bilde: Emirates

Gulfselskapet Emirates som har sin base i Dubai kommer også ikke overraskende med på listen. Reisemagasinet Travel+Leisure kåret selskapet til de nest beste i verden i 2013. Her kan man trekke frem de meget bra stolene som kan legges helt flate og tilbyr en stor grad av skjerming, de svært omfattende matmenyene med svært mange valgmuligheter samt at maten holder høy kvalitet og det faktum at Emirates holder an av de yngste flyflåtene i industrien.

Husk dog på at de fleste selskaper har en flyflåte med både nye og gamle fly og at businessklasseproduktet vil variere med flytypen hvor det nyeste produktet som regel vil være å finne på de nyeste flytypene (selv om enkelte også “retrofitter” eldre fly med ny businessklasse). Det er derfor viktig å gjøre research, f. eks ved bruk av Seatguru, for å finne ut hvilken flytype selskapet bruker på en gitt rute. Videre så finnes de beste produktene som regel på langdistanse mens kortere (regionale) flyruter som regel har et enklere produkt.

Posted in: Flynytt

2 kommentarer

  1. With thanks for sharing this neat webpage.

  2. Matt Adams sier:

    Flott opplevelse Rask innsjekking God service Rent og komfortabelt fly og bra pris !!!!!!!!!!!

Skriv en kommentar