I morgen innføres nytt EU-regelverk for væskehåndtering

Bilde: Jarle Nyttingnes

Bilde: Jarle Nyttingnes

I morgen trer det i kraft et nytt EU-regelverk for håndtering av væsker i sikkerhetskontrollene ved europeiske flyplasser inkludert Norge. Det nye regelverket innebærer imidlertid få reelle endringer fra slik praksisen er i dag, det er kun snakk om en regeljustering. På sikt er målet at det ikke skal være noen væskebegrensninger.

Det nye regelverket til EU gir transferpassasjerer utenfor EU/USA muligheten til å medbringe taxfree-varer handlet ved andre flyplasser gjennom sikkerhetskontrollen. Et kontrollutvalg av disse tax-free varene vil da bli analysert med spesielt utstyr etter sikkerhetsscreeningen. Man tror ikke dette vil innebære lengre køer i sikkerhetskontrollene rundt omkring i Europa fordi andelen transferpassasjerer som reiser med slike tax-free varer er liten.

Praksisen med at samtlige passasjerer må legge annen væske i gjenomsiktige 1-litersposer fortsetter som før. Det nye Eu-direktiv innebærer en harmonisering av regelverket mellom EU og USA og har vært pratisert ved amerikanske flyplasser i flere år. En endring er dog at du vil kunne bli bedt om å gi fra deg væske som er untatt bestemmelsen om maks 100ml, som for eksempel medisiner eller barnemat, til sikkerhetsanalyse på lik linje med nevnte tax-free varer.

 

Posted in: Flyplasser

Skriv en kommentar