Mer langdistansetrøbbel for Norwegian – SAS “peker nese” til konkurrenten på Instagram

norwegian forsinkelse fort lauderdale

Norwegian og Bjørn Kjos har gått hardt ut med sin langdistansesatsning. Først ble New York og Bangkok lansert som reisemål og siden har selskapet fulgt opp med rute til Fort Lauderdale. Problemet er at Norwegian kun har tre Dreamliner 787-8 langdistansefly i drift til å operere samtlige ruter på det nåværende tidspunkt. Dette gjør selskapet sårbar for forsinkelser og når disse oppstår vil de raskt forplante seg til senere avganger. Når kobler dette sammen med det faktum at de nye Dreamlinerne har vært svært ustabile i drift, noe som ikke er uvanlig med nye flytyper, så forklarer dette hvornor Norwegian stadig opplever forsinkelser som rammer kundene hardt.

Nå har det altså skjedd igjen. En rekke passasjerer, også norske, har vært og er fortsatt strandet på flyplassen i  Fort Lauderdale, Florida. Norwegians avgang fra Fort Lauderdale til København søndag 21:30 lokal tid kom seg i vei mot Danmark kom seg i vei rundt 15:30 tiden i dag.

Norwegians fly som etter planen skulle gått til Arlanda, Stockholm lørdag kl 21:30 lokal tid har imidlertid fortsatt ikke kommet seg i vei og ny tid som opplyses fra flyplassen i Fort Lauderdale er satt til 02:00 lokal tid. Det betyr at det nærmer seg en forsinkelse på to døgn for disse passasjerene. Dersom den nye avgangstiden overholdes og man legger til grunn en flytid på 9:30 timer betyr dette at passasjerene ikke vil være fremme i Stockholm før klokken 12 på julaften. De norske passasjerene vil deretter måtte reise videre til Norge. Norwegian ville først ikke love at de kunne besørge transport videre så passasjerene rakk julefeiringen men sier nå til VG at de vil gjøre sitt beste for å få alle hjem og ser på muligheten for å sette opp et ekstra fly fra Stockholm. I alle tilfeller så er det ingen tvil om at julefeiringen nå er i fare for passasjerene som fortsatt er strandet i Florida og spesielt for de som skal videre til andre destinasjoner fra Stockholm. Det er igjen tekniske problemer som har rammet flyene til Norwegian. I følge Norwegians pressekontakt har utbedringene av disse problemene ført til at man har måttet vente på en reservedel fra Boeing. Forsinkelse vil få konsekvenser for senere avganger for flyvningene fra Fort Lauderdale til Oslo og København til Fort Lauderdale.

Norwegians sårbarhet for forsinkelser på langdistanseruter koblet med det faktum at selskapet ikke er et nettverksselskap og derfor nødig derfor passasjerene om til andre flyselskap for å få de raskere hjem er et faktum SAS nå vet å påpeke. SAS la i ettermiddag et stikk mot konkurrenten på Instagram med meldingen “Vi har ressurser i bakhånd (avtaler med andre selskap) og er medlemmer av Star Alliance. Kan være viktig hvis du vil hjem i tide til Jul”.

Norwegian og Bjørn Kjos har gamblet. Som helst fersk på langdistansemarkedet har Kjos startet opp flere ruter med lav frekvens og med et fåtall helt nye flytyper som har vært utsatt for en større andel tekniske problemer enn det som er vanlig. Selskapet opplever derfor til stadighet forsinkelser av til dels grov karakter. Selskapet har en lavprismodell uten alliansetilhørighet og holder fast på ikke booke om passasjerer med andre selskap, noe som gjør at situasjonen oppleves enda værre for passasjerene når “ulykken inntreffer”. 

Så langt har derfor gamblingen til Kjos nærmest vært en fiasko. Så kan man spørre seg hvor lenge man kan holde på sånn før merkevaren Norwegian skades i betydelig grad. At folk ikke kommer seg hjem til julaften er i hvert fall neppe noen god pr for et selskapet som skal leve av å frakte follk trygt fra A til B til oppgitte tider.

 

Posted in: Flynytt

Skriv en kommentar