Nedgangen i flyprisene fortsetter

flybillettpriser

I følge Travelmarket sin Flyprisindeks har vi høst sett svært lave priser på flybilletter i Norge. Årsaken er et kapasitetsøkning som ikke har vært etterfulgt av en tilsvarende etterspørsel. Denne overskuddskapasiteten har gitt et markant prisfall på flybilletter til mange destinasjoner.

Denne situasjonen ser ikke ut til å avta inn i januar 2014. I uke 2, 2014, ser man et gjenomsnittlig prisfall på opptil 23 prosent på reise fra Norge til de europeiske destinasjonene som inngår i indeksen i forhold samme periode i fjor. Selv om prisen faller fra alle norske flyplasser som er med i indeksen er det samtidig stor forskjell mellom de ulike flyplassene. Mens Bergen Flesland opplever det største prisfallet på altså hele 23 prosent ser vi at Oslo/Rygge har det mest moderate prisfallet på kun to prosent.

flypristabell

Prisutvikling på flybilletter til Europeiske destinasjoner som inngår i Norsk Flyprisindeks (Amsterdam, Barcelona, Berlin, København, London, Paris, Praha, Roma, Stockholm, Wien.)

Det er spesielt Norwegian som er i front med å presse prisen på flybilletter ned og KLM har delvis valgt å følge fra mange av flyplassene utenom Oslo. Dette har altså gitt en priskrig som har gitt tildels kraftige utslag. SAS har på sin side valgt å opprettholde en mer stram prisdisiplin på sine utelandsruter og dermed avstå fra å gå inn i en direkte priskrig. Ole Stouby, Administrerende direktør for Travelmarket tror at det blir en vanskelig lavsesong for både Norwegian og andre flyselskaper. Han peker på at markedskapasiteten vil være rundt 10 prosent høyere enn tilsvarende lavsesongskapasitet for ett år siden. Souby spør at dette vil gi billige ruteflybilletter i hele vinter.

Nettopp Norwegians aksjekurs har allerede fått merke de strammere tidene i flymarkedet. Kursen har fallt til 191 kroner aksjen fra en topp på over 300 kroner før sommeren. Lavere priser per billett gjør at selskapet tjener mindre penger per passasjer. Kursen har også blitt påvirket negativt av de store innkjøringsproblemene på sine nye langdistanseruter til New York og Bangkok.

 

Posted in: Flynytt

Skriv en kommentar