Norwegian får kritikk for arbeidsforhold

norwegian arbeidsforhold

Midt i julestria har Norwegian gitt 52 fast ansatte kabinansatte i sitt svenske datterselskap beskjed om at de er sagt opp. Samtidig har de fått tilbud om å fortsette i jobben gjennom bemanningsselskapet Proffice Aviation hvor selskapet fra før har leid inn 248 svensker til å jobbe ombord på sine fly.

Mange av de ansatte som nå rammes er frustert over avgjørelsen. En uttaler til Aftonbladet at “mange tror Norwegian er et bra selskap men det er det ikke. Vi kan jobbe i 15 timer uten hvile”. En talsmann for fagforeningen som har vært involvert i prosessen sier at de ikke hadde noe valg annet å akseptere Norwegians beslutning ettersom selskapet står fritt til å legge ned deler av virksomheten eller å omstrukturere slik de når har gjort.

Krister Aarnio ved Norwegians svenske datterselskap sier at det er en beslutning som er fattet ved hovedkvartert i Norge og at man ser at tidspunktet ikke er det beste men at det viktigste må være at ingen taper jobben. Men også enkelte svenske politikere reagerer på Norwegians beslutning. Jonas Sjöstedt, leder for Vänsterpartiet mener at det er feil at det er så enkelt å forvandle faste jobber til jobber som leveres av bemanningstjenester og mener det er på tide å endre loven slik at det er en grense for hvor lenge bemanningspersonale kan være inne i et selskap.

Dette er ikke første gang Norwegian som arbeidstaker er i hardt vær. Påstander om sosial dumping ble fremmet når det ble klart at selskapet etablerte en base i Bangkok med den hensikt å ansette kabinbesetning fra Thailand på lokale vilkår på sine langdistanseruter.

Nylig har det også kommet frem at den amerikanske pilotforeningen ALPA som har 50 000 medlemmer i USA og Canada har en kampanje gående mot Norwegian. Foreningen ber amerikanske myndigheter om å avvise Norwegians søknad om å fly sine irsk-registrerte fly til sine nye destinasjoner i USA med kabinbesetning ansatt på arbeidskontrakter styrt arbeidslovgivningen i Singapore. Pilotforeningen mener dette vil føre til en “kappløp mot bunnen” og ha en negativ påvirkning på arbeids- og lønnsbetingelser også for piloter ansatt i USA. De mener også at Norwegians praksis strider mot “Open-skies” avtalen mellom EU og USA som gir flyselskap basert i EU rett til å fly til USA uten restriksjoner og vice versa.

Til tross for at selskapet har etablert flybaser både i New York og Fort Lauderdale i forbindelse med langdistansesatsningen til USA så har selskapet til nå ikke ansatt en eneste pilot med amerikansk sertifisering på de nye basene. Dette til tross for at selskapet har gjort det klart at piloter ansatt der vil bli gjort på amerikanske arbeids- og lønnsbetingelser. Norwegian mener kritikken fra ALPA er uberettiget og sier til Business Insider at “organisasjonen bør lære seg noen fakta om Norwegian, dets virksomhet og strategi før de kommer med gale uttalelser om et selskap de åpenbart ikke vet mye om”. Fra Norwegians hold ble det også presisert at selskapet tilbyr konkurransedyktige betingelser til alle piloter uavhengig av hvor de er basert.

Posted in: Norwegian

Skriv en kommentar