Norwegian vil ta knekken på SAS

Norwegian og Bjørn Kjos vil knekke konkurrenten SAS

Bilde: Mats Lundqvist / Norwegian


Norwegian har som kjent inngått avtale om kjøp av 222 nye fly fra Boeing og Airbus til en listepris på 127 milliarder kroner. SAS tolker dette som en aggressiv handling fra Norwegian sin side

Norwegians direktør Bjørn Kjos uttaler til Aftenposten at Norwegian drar store fordeler av å være tidlig ute med nye flybestillinger og ikke minst at ordren er såpass stor. Han tror ikke det skal bli noe problem å fylle flyene, Kjos ser på hele Europa som Norwegian sitt primærmarked nå.

Hos konkurrenten SAS er ikke stemningen like bra. En kilde høyt oppe i SAS-systemet uttaler til Aftenposten at han ser på denne bestillingen som en meget aggressiv handling som har som mål å knekke SAS. Vi har tidligere skrevet om hvordan den nye SAS-sjefen ser på konkurransen med Norwegian. Informasjonssjefen til SAS innrømmer at Norwegians bestilling av så mange fly kom overraskende på dem. Johansen er ikke så lysten på å si så mye om hvordan dette påvirker markedssituasjonen og forholdet mellom Norwegian og SAS men uttaler at også SAS kontinuerlig vurderer sin flyflåte og eventuelle utskiftninger av denne. Informasjonssjefen har samtidig tro på at SAS er godt rustet til å håndtere eventuelle omstillinger som vil være nødvendige. Han tror at konkurransen mellom SAS og Norwegian i siste instans kommer forbrukerne til gode.

Kjos sier videre at gigantordren er en refleksjon av at Norwegian har lært seg å handle raskt ut fra gjeldende markedsforhold. Han indikerer videre at Norwegian sikter mot å bli et nettverkselskap på linje med SAS. Introduksjonen av langdistanse fra 2013 er en ytterligere indikasjon på dette. Etableringen av et sterkt rutenett i Europa vil være en forutsetning for å kunne fore passasjerer til langdistanserutene. Slik vil selskapet kunne komme i en posisjon til å konkurrere om alle flypassasjerer som skal reise mellom Europa og andre kontinenter.

Hvor mye Norwegian ekspanderer gjenstår å se. At selskapet har besillt 222 nye fly betyr ikke at selskapet setter disse inn i økt rutetrafikk, mange av disse flyene går med til å fornye deler av den nåværende flyflåten til Norwegian. På spørsmål om hvor mange fly Norwegian vil ha i drift om ti år svarer Kjos at selskapet vil ligge på en flåte på mellom 175 og 200 fly i 2022. Til sammenligning har Norwegian en flyflåte på 62 fly i dag.

Posted in: Norwegian, SAS

4 kommentarer

 1. Gjest sier:

  Listeprisen er vel 127 mrd NOK og ikke 222 mrd, og hvor har dere det fra at SAS tolker det som en krigserklæring?

  • Redaktør sier:

   Skrivefeilen er rettet. Dersom du leser så står dette i artikkelen, en anonym kilde høyt oppe i SAS er sitert på dette i en uttalelse til Aftenposten.

   • Gjest sier:

    Nei, i denne artikkelen står det ingenting om at SAS erklærer krig mot Norwegian… Dersom det står i Aftenposten må du linke til dette!

    • Redaktør sier:

     Det er SAS som tolker Norwegians ordre av nye fly som en “agressiv handling” versus SAS og at de føler at Norwegian vil “knekke dem”, ikke omvendt. Dette er det linket til. Les artikkelen en gang til. Jeg har likevel fjernet ordet krigserklæring som jo naturligvis ble brukt i metaforisk forstand.

Skriv en kommentar