Norwegians kanselleringer og erstatningsregler, hva skjer i fremtiden?

Norwegians kanselleringer

Bilde: Norwegian.no

Norwegian har i det siste sett seg nødt til å kansellere hele 24 tur/retur reiser. Årsaken er mangel på piloter som følge av at Norwegians flymannskap nå nekter å arbeide på fridager.

I kjølvannet av disse kanselleringene har Norwegian fått krass kritikk for sin håndtering av passasjerer som går glipp av fly og ofte som en konsekvens feriedager og forhåndsbetalte hotellopphold. Anne Haabeth Rygg, fagdirektør i Forbrukerrådet sier til Aftenposten at Norwegian er useriøse når de selger billetter til flyavganger som deretter ikke kan bemannes og mener selskapet må dekke passasjerenes utgifter i forbindelse med kanselleringene.

Norwegians informasjonssjef Åsa Larsson hevder selskapet behandler hvert krav på individuell basis og at selskapet følger det gjeldende Eu-regelverket for kansellerte flyvninger. Hun sier derfor til Aftenposten at alle som rammes må ta kontakt for å få behandlet en eventuell klage. Norwegian sier de videre har chartret inn ekstra fly med besetning fra blant annet det britiske selskapet Jet2 men at de likevel ikke har klart å dekke opp alle rutene.

Forbrukerrådet uttaler at Norwegian må forholde seg ryddig ovenfor passasjerene og mener det er åpenbart at Norwegian bør dekke påregnelige utgifter som oppstår i tilfeller der Norwegian ikke klarer å avholde planlagte flygninger på grunn av for få piloter og annet mannskap. Forbrukerrådet sier videre at det er mer enn en økonomisk konsekvens av slike kanselleringer da mange passasjerer går glipp av ferier og reiser de har gledet seg lenge til.

Norwegian har i lys av Forbrukerrådets uttalelser og ganske sikkert den siste medieoppmerksomheten endret sin holdning og sine vilkår. Norwegian bekrefter nå at de fil følge Forbrukerrådets posisjon og dekke passasjerenes tap som kommer som en konsekvens av endringer av rutetider.

Hele denne saken belyser imidlertid det faktum at konsekvensen av kanselleringer hos et lavprisselskap som Norwegian er i dag versus et nettverksselskap som SAS blir mye større hos lavprisselskapet. Sistnevnte har få avganger på de fleste utenlandsruter slik at det ofte er flere dager mellom hver flyvning. Dette kan bli enda mer tydelig når Norwegian begynner å fly interkontinentale ruter til New York og Bangkok i 2013 med avganger for eksempel en gang i uken. Hva vil Norwegian gjøre dersom ukens flyvning blir kansellert og passasjerer sitter fast på andre siden av kloden?.

Nettverksselskapene har på sin side hyppige avganger og kan dermed enklere booke om passasjerer til en senere avgang uten at det for alt for store konsekvenser. En annen ting er at nettverksselskaper som ofte også er villige til å booke passasjerer inn hos konkurrerende flyselskap dersom dette er det eneste alternativet for å få kunden frem til rett destinasjon til rimelig tid. Dette gjør SAS på regelmessig basis. Norwegian og de fleste andre lavprisselskap nekter på sin side konsekvent å gjøre dette for sine kunder.

Posted in: Norwegian

Skriv en kommentar