Norwegians store utfording blir langdistanse til lavkost

Bilde: Norwegian

Lavprisselskapet AirAsia X har vært en slags pioner som første skikkelige lavprisselskap som satser på langdistanseflyvninger. Nå kommer imidlertid meldingen om at de vil kutte i sine ruter til Paris, London, Mumbai og Delhi som følge av at selskapet ikke klarer å tjene penger på rutene. AirAsia X har hovedbase i Kuala Lumpur. Selskapets chief executive officer Azran Osman-Rani har verken bekreftet eller avkreftet ryktene men sier i en uttalelse til BT times  at “AirAsia X ikke har tatt noen beslutninger i forhold til sine ruter, hverken når det gjelder opprettelse av nye ruter eller kansellering av ruter selskaper driver per i dag”.

At AirAsia X sliter med å tjene penger på langdistanseflyvninger til lavkost er interessant med tanke på Norwegians planer om å bli det første europeiske lavprisselskapet til å starte langdistanseflyvninger. Norwegian har planer om å starte flyvninger til New York og Bangkok i starten av 2013 og har bestillt seks nye Boeing 787 Dreamlinere som skal operere på de interkontinentale rutene. Kjos sier nemlig til AP at han ser for seg at lavprisselskap vil sette de etablerte flyselskapene under press på langdistanseruter på samme måte som de har gjort på kortdistanse tidligere og viser blant annet til AirAsia X som et foregangsselskap. Nå viser det seg altså at AirAsia X sliter med lønnsomhet på rutene og at langdistanse til lavpris dermed kan bli vanskeligere en først antatt.

Norwegians Bjørn Kjos tror på sin side at antall passasjerer som flyr fra Østen til Europa vil øke betraktelig mer enn de som flyr innenfor Europa de neste 10-15 årene og ser på de asiatiske selskapene som sine største fremtidige konkurrenter. Også konkurrenten SAS har bitt seg merke i Norwegians planer om langdistanseflyvninger og SAS sin komersielle sjef Robin Kamark uttaler til AP at langdistanse er et helt annet spill enn det Norwegian er vant til men at SAS ønsker dem velkommen til markedet. Han sier videre at SAS er klare for konkurransen også på dette området.

Kjos sier videre at Norwegian skal klare å tilby lave priser på langdistanseflyvninger som følge av lavere driftskostnadene knyttet til de nye Dreamlinerflyene. På Norwegians langdistanse skal det videre ikke være stor forskjell mellom det å fly buisness class og det å fly økonomi ut over litt større beinplass for de som ønsker å betale litt mer.

For å klare å få dette til å fungere vil Norwegian bli avhengig av svært høy dekningsgrad på sine flyvninger og det skal bli spennende å se hva selskapet får til men utviklingen med AirAsia X er utvilsomt er varsel om at det ikke blir lett.

Posted in: Norwegian