Vinmonopolet vil ta over tax-free handelen

vinmonopolet tax free


 
Aftenposten kan melde at Vinmonopolet ønsker å overta salget av tax-free alkohol på Norges flyplasser. Dette forslaget lanseres av Vinmonopolets administrerende direktør Kai Henriksen i lys av nedgangen i alkoholsalget hos Vinmonopolet samtidig som salg av alkohol til nordmenn totalt sett er økende. For eksempel er hver syvende vinflaske som drikkes kjøpt hos tax-free utsalg. Henriksen mener dette svekker Vinmonopolets evne til å utføre sitt samfunnsoppdrag og en nedgang i inntekter også gir mindre rom for å videreutvikle polutsalgene.
 

Henriksen påpeker at det er en politisk løsning som ligge til grunn for en slik overtagelse av landets tax-free utsalg. Så lang er det imidlertid kun Senterpartiet som har programforpliktet seg til en slik endring i alkoholpolitikken men politikkem for også ikke overraskende gehør hos Krf. Stemningen hos de andre partiene til en slik endring har imidlertid hittils vært heller lunken.
 

Per i dag er det Travel Retail Norway som drifter tax-free utsalgene på de fleste flyplassene og forlenget i fjor denne avtalen frem til 2021. Komersiell direktør ved OSL Espen Ettre uttaler til Aftenposten at det virker som en dårlig løsning å la polet ta over driften av tax-free utsalgene ved flyplassene da tax-free handel er mye mer enn bare alkohol. En måtte i så fall skille disse varene fra de alkoholholdige varene i utsalgene. Det er lett å forstå flyplassenes motvilje ettersom Avinors salgs- og leieinnteker ved flyplassene utgjør en nesten like stor andel som trafikkinntektene og salgs- og leieinntektene vokser også i en langt raskere takt.
 

En slik endring som Vinmonopolet selv ønsker byr altså på flere praktiske så vel som politiske problemer. Samtidig vil en endring kunne ha fordeler ved seg da Vinmonopolet besitter langt mer fagkompetanse enn dagens aktør noe man vil anta kunne bedre servicenivået som ved dagens Vinmonopol må kunne sies å være meget bra. Dette ville også kunne gi seg utslag i langt større og bedre varesortiment som følge av Vinmonopolets meget dyktige innkjøpere.

Posted in: Flyplasser

Skriv en kommentar